DOE MEE

WEEK VAN RESPECT OP SCHOOL

In de Week van Respect richten wij ons op jongeren: de generatie van de toekomst. Want wat zij jong leren, nemen zij de rest van hun leven mee. Respectvol samenleven begint daarom, onder andere, op school. Iedere dag zetten docenten en leerkrachten zich in om leerlingen respect voor zichzelf, elkaar en hun omgeving mee te geven. De Respect Foundation maakt zich hard om hen hierin te ondersteunen met expertise en enthousiasme.

Tijdens de Week van Respect kunnen alle deelnemende scholen rekenen op inspiratie, (les-)materialen en gastlessen, om de jongeren volop te activeren.

Respect volop in de schijnwerpers zetten in jullie klas/school? Kijk snel verder op deze pagina en lees hoe jullie kunnen meedoen!

Betrokken docenten

0 +

Alle informatie

DRAAIBOEK VOOR SCHOLEN

Ter ondersteuning bieden wij alle scholen een draaiboek, met alles wat je nodig hebt om een feestelijke en inhoudelijke Week van Respect te organiseren.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

“Leerlingen worden tijdens het doen van de Respectles echt uitgedaagd om verder te denken dan normaal en krijgen de kans om naar elkaars bevindingen te luisteren. Dit werkt verrijkend.”

– VSO docent, Amsterdam

PERSOONLIJKE VERHALEN

GASTSPREKER VOOR DE KLAS

In de Week van Respect gaan honderden gastsprekers de klas in om hun persoonlijke verhaal te vertellen, zoals burgemeesters, wethouders, politici, (wijk)agenten, veteranen, topsporters, BN’ers, jeugdwerkers en andere betrokken mensen. Met als doel: verbinden, ontmoeten en jongeren inspireren zelf actief bij te dragen aan een respectvolle samenleving.

Wil je ook een inspirerende gastspreker in jouw klas? Kijk in het draaiboek voor het stappenplan en ga van start!
1. Nodig zelf een spreker uit a.d.h.v. de uitnodiging.
2. Vraag een gastspreker bij onze partner het Veteranen Instituut aan onder vermelding van ‘Week van Respect’ (let op! verwerkingsperiode is 4 weken).
3. Is jouw gemeente Respect Gemeente? Laat het ons weten en we helpen je.

Het persoonlijk verhaal

Nodig een gastspreker uit

Als partner van de Week van Respect biedt het Veteranen Instituut ook tijdens de Week gastlessen aan. Veteranen gaan de klas in om persoonlijke verhalen te vertellen die linken aan de thema’s respect, moed, vriendschap en omgaan met tegenslagen en trauma’s.

Ook een veteraan bij jou in de klas ontvangen?

Let op:
• Het programma richt zich op groep 7 en 8 van het basisonderwijs, en het gehele middelbaar-, beroeps- en hoger onderwijs.
• Vraag minimaal 4 weken van tevoren een gastles aan.

Respect Educatie

Direct aan de slag met het lesmateriaal

Speciaal voor de Week van Respect ontwikkelen we jaarlijks een nieuwe Respectles (PO, VO, SO, MBO) toegespitst op een actualiteit van het betreffende jaar (deze komt een aantal weken voorafgaande aan de week online).

De Respect Foundation is gespecialiseerd in het ontwikkelen van lesmaterialen die invulling geven aan sociale veiligheid en burgerschap (Respect Educatie). Al onze lessen zijn ontworpen om ‘moeilijke’ thema’s bespreekbaar te maken en/of basisvaardigheden te leren. Zo bieden we leerkrachten en docenten praktische en ‘ontzorgende’ ondersteuning op het bespreken van actuele maatschappelijke issues, kritisch denken, diversiteit, identiteit, seksuele weerbaarheid, (cyber)pesten en communicatieve vaardigheden.

Als we de doelen van de Week van Respect naast die van burgerschap leggen, lijkt dit een match made in heaven! Waarom dit zo is lees je in de blog ‘Just married: Burgerschap & Week van Respect!

Respect TV

Kijk terug

Kinderen in groep 6, 7 en 8 keken tijdens de Week van Respect 2022 de allereerste uitzending van Respect TV. Een kort programma (10-15 minuten) waarin professor Wies op zoek gaat naar de betekenis en het belang van Respect. Een goede toevoeging voor iedere docent die aan de slag gaat met de lessen en spellen uit de RespectBox.

LAAT HET ZIEN

MAAK JE EIGEN RESPECT POSTER!