In de Week van Respect richten wij ons op jongeren: de generatie van de toekomst. Want wat zij jong leren, nemen zij de rest van hun leven mee. Respectvol samenleven begint daarom, onder andere, op school. Iedere dag zetten docenten en leerkrachten zich in om leerlingen respect voor zichzelf, elkaar en hun omgeving mee te geven. De Respect Foundation maakt zich hard om hen hierin te ondersteunen met expertise en enthousiasme.
Tijdens de Week van Respect kunnen alle deelnemende scholen rekenen op inspiratie, (les-)materialen en gastlessen, om de jongeren volop te activeren.
Respect in de schijnwerpers zetten in jullie klas/school? Kijk snel verder op deze pagina en lees hoe jullie kunnen meedoen.
Ter ondersteuning bieden wij alle scholen een draaiboek, met alles wat je nodig hebt om een feestelijke en inhoudelijke Week van Respect te organiseren.
– VSO docent, Amsterdam
In de Week van Respect gaan honderden gastsprekers de klas in om hun persoonlijke verhaal te vertellen, zoals burgemeesters, wethouders, politici, (wijk)agenten, veteranen, topsporters, BN’ers, jeugdwerkers en andere betrokken mensen. Met als doel: verbinden, ontmoeten en jongeren inspireren zelf actief bij te dragen aan een respectvolle samenleving.
Wil je ook een inspirerende gastspreker in jouw klas? Kijk in het draaiboek voor het stappenplan en ga van start!
Als partner van de Week van Respect biedt het Nederlands Veteraneninstituut ook tijdens de Week gastlessen aan. Veteranen gaan de klas in om persoonlijke verhalen te vertellen die linken aan de thema’s respect, moed, vriendschap en omgaan met tegenslagen en trauma’s.
Let op:
• Het programma richt zich op groep 7 en 8 van het basisonderwijs, en het gehele middelbaar-, beroeps- en hoger onderwijs.
• Vraag minimaal 4 weken van tevoren een gastles aan.
Speciaal voor de Week van Respect ontwikkelen we jaarlijks een nieuwe Respectles (PO, VO, SO, MBO) toegespitst op een actualiteit van het betreffende jaar (deze komt een aantal weken voorafgaande aan de week online).
De Respect Foundation is gespecialiseerd in het ontwikkelen van lesmaterialen die invulling geven aan sociale veiligheid en burgerschap (Respect Educatie). Al onze lessen zijn ontworpen om ‘moeilijke’ thema’s bespreekbaar te maken en/of basisvaardigheden te leren. Zo bieden we leerkrachten en docenten praktische en ‘ontzorgende’ ondersteuning op het bespreken van actuele maatschappelijke issues, kritisch denken, diversiteit, identiteit, seksuele weerbaarheid, (cyber)pesten en communicatieve vaardigheden.
Kijk met groep 6, 7 en 8 of BSO naar RespectTV; een kort programma (10-15 minuten) waarin professor Wies op zoek gaat naar de betekenis en het belang van Respect. Een goede toevoeging voor iedere docent die aan de slag gaat met de lessen en spellen uit de RespectBox.
Tijdens de Week van Respect maken we online en offline grote impact! Jullie activiteiten zijn daar een belangrijk onderdeel van. Zorg dat het hele land ziet wat er in jullie klas, kantine of buurthuis gebeurt. Verbind je aan deze beweging van positiviteit en deel ook jouw activiteiten! Met behulp van de communicatiekit inspireer je heel Nederland.
Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief