Week van Respect, best practices
In aanloop naar de Week van Respect 2025 (10 t/m 16 november) nemen wij jullie mee in de best practices van afgelopen jaar. Waarom en hoe doen jongerenwerkers en buurtsportcoaches mee met de Week van Respect? Lees in deze blog over: Gro-Up Buurtwerk Wassenaar en Fit In Wassenaar.
Samen maak je écht impact: hoe gemeenten professionele opvoeders ondersteunen.
Week van Respect in Wassenaar
Jongerenwerkers van Gro-Up Buurtwerk Wassenaar zijn al jaren actief tijdens de Week van Respect door o.a. aandacht te besteden aan het onderwerp tijdens de pauzevoorlichtingen op de middelbare scholen. Sinds 2024 is gemeente Wassenaar aangesloten als partner van de Week van Respect. De gemeente faciliteert RespectBoxen voor professionele opvoeders van verschillende doelgroepen waar jongeren structureel samenkomen: scholen, jongerenwerk en buurtsport, sportverenigingen en bso’s. De RespectBox voor jongerenwerkers en buurtsportcoaches bevat materialen (zoals de Grote Button Opdracht, de Kletspot, de RespectAward, de RespectQuiz en heel veel Activiteitenkaarten) en zichtbaarheidsmaterialen (zoals Dialoogposters en Buttons) om hen te ondersteunen. Als aanvulling hierop gaven de jongerenwerkers van Gro-Up alle jongeren die deelnamen een polsbandje met 100% Respect.
”We hebben de jongeren dit keer weer verschillende stellingen voorgelegd over het thema Respect. Alle jongerenwerkers dragen voor deze gelegenheid ook een rode trui van de Respect Foundation i.p.v. de vaste werkkleding van Gro-Up Buurtwerk.”
- Jongerenwerker uit Wassenaar over de Week van Respect
Pauzesport: Respect in Beweging
Naast de jongerenwerkers leverden ook de buurtsportcoaches van Fit in Wassenaar een actieve bijdrage tijdens de Week van Respect. Door sportactiviteiten in te zetten als middel om respect bespreekbaar te maken, bereikten zij veel kinderen en jongeren.
Op de acht basisscholen in Wassenaar werd tijdens de pauzesport een deel van het schoolplein ingericht als RespectZone. Hier stond Wesley, een van de buurtsportcoaches, met de RespectBox en voerde hij verschillende spelvormen uit om respect op een speelse manier onder de aandacht te brengen. Zo liet hij zich inspireren door de materialen uit de RespectBox, maar gaf er ook zijn eigen draai aan.
“We stemmen altijd de opdrachten af op de buurt en op de groep die je op dat moment begeleidt. Daarbij is het leuk om er je eigen touch aan te geven – dat maakt het werk zo mooi.”
- Buurtsportcoach Wesley Bierens over de Week van Respect
Een goed voorbeeld hiervan is de RespectEstafette: tijdens het doorgeven van een lintje moesten de kinderen een woord noemen dat bij respect past. Dit was een actieve en leuke werkvorm waarbij ze op een speelse manier aan de slag gingen met het thema.
Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne de Week van Respect (van 10 t/m 16 november 2025). In totaal bereikten we al 4.9 miljoen jongeren!
We werk(t)en samen met 50+ gemeenten, duizenden gastsprekers, vele partners (maatschappelijke organisaties, financiers en sportbonden), duizenden scholen/klassen (po, sbo, vo, vso, mbo en isk’s), sportclubs, jongerenwerkorganisaties en BSO’s in heel Nederland.
Ik meld mij aan voor de nieuwsbrief