ZEEKADETTEN AAN DE SLAG MET RESPECT

Week van Respect, best practices

In aanloop naar de Week van Respect 2025 (10 t/m 16 november) nemen wij jullie mee in de best practices van afgelopen jaar. Waarom en hoe doen sportverenigingen en -clubs mee met de Week van Respect? Lees in deze blog over: Zeekadetkorps Heerhugowaard.

Zeekadetten aan de slag met respect!

Week van Respect in in Dijk en Waard
In Dijk en Waard nemen jaarlijks niet alleen scholen, sportverenigingen en de jongerenwerkorganisatie deel aan de Week van Respect, maar ook het Zeekadetkorps.

Zeekadetten met elkaar in gesprek
Onder leiding van de commandant gaan de jongeren jaarlijks met elkaar in gesprek over wat respect voor hen betekent. Samen staan ze stil bij de leef- en omgangsregels en de inhoud van elke regel. Ook wordt gepraat over onderwerpen zoals pesten.

“Bij pesten moesten we niet meer langs de kant staan, maar er iets aan doen door er iets van te zeggen.”

“Uit het materiaal van de Respect Foundation hebben we een aantal stellingen en dilemma’s uitgeprobeerd. Soms best lastig om uit te leggen en te verdedigen waarom je een standpunt hebt ingenomen. Na de lunch zijn we nog verder ingegaan op pesten en wat je ertegen kan doen. Belangrijkste constatering was toch wel: laat je horen, ook al word je niet zelf gepest! Vind er wat van en zeg er wat van.”

Zeekadetten doen de Grote Button Opdracht met als prijs: de Respect Hoodie
De Zeekadetten doen jaarlijks de Grote Button Opdracht, waarbij de winnaar een RespectHoodie ontvangt.

Lees meer over de activiteiten van de Zeekadetten in hun verslagen uit 2023 en 2024.

“We zijn aan het werk gegaan met het ontwerpen van eigen buttons. Hard nadenken: ga ik tekenen of doe ik tekst, en wat teken ik, en welke tekst wil ik tot uiting brengen over hoe respect bij mij past.”

Week van Respect

Sinds 2006 organiseert de Respect Foundation de jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne de Week van Respect (van 10 t/m 16 november 2025). In totaal bereikten we al 4.9 miljoen jongeren!

We werk(t)en samen met 50+ gemeenten, duizenden gastsprekers, vele partners (maatschappelijke organisaties, financiers en sportbonden), duizenden scholen/klassen (po, sbo, vo, vso, mbo en isk’s), sportclubs, jongerenwerkorganisaties en BSO’s in heel Nederland.